Nascholing 18 sept 2023 – Cluster C

Evidence based behandelen bij Cluster C persoonlijkheidsproblematiek

In deze presentaties willen we een overzicht geven van de actuele stand van zaken over cluster C-persoonlijkheidsstoornissen. Deze persoonlijkheidsstoornissen zijn met een prevalentie van 3-9% onder de algemene bevolking en bij meer dan de helft van de patiënten met stemmings-, angst- en eetstoornissen de meest voorkomende vorm van persoonlijkheidspathologie.

Het heeft daarbij grote invloed op het beloop van symptomen. Behandelingen voor andere aandoeningen zijn circa 2 x minder effectief en mensen met co-morbide cluster C problematiek  hebben vaker recidieven. Dit leidt tot een hoge ziektelast en maatschappelijke kosten.

Desondanks bestaat er in vergelijking met cluster B-persoonlijkheidsstoornissen, weinig onderzoek en is er ook in de klinische praktijk te weinig aandacht voor de diagnostiek en behandeling van mensen met cluster C persoonlijkheidsstoornissen (cluster C).

We bespreken in deze de epidemiologie en laten aan de hand van zowel individuele als groepsbehandelingen zien welke opties er zijn voor het effectief behandelen van Cluster C pathologie. Ook komt aan de orde wanneer deze problematiek in de vrijgevestigde praktijk te behandelen en wanneer een verwijzing naar een hoogspecialistisch centrum als het NPI aangewezen is.

Sprekers:

Dr. Rien Van is psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut (supervisor). Hij is directeur behandelzaken van het NPI (onderdeel van Arkin), opleider psychiatrie van Arkin Amsterdam en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychiatrie. 

Birre van den Heuvel is klinisch psycholoog en groepstherapeut bij het NPI in Amsterdam. Zij is hoofd onderzoeker van het G-FORCE researchproject (Grouptherapy for Cluster C). 

Martine Daniëls is klinisch psycholoog en schematherapeut (supervisor) bij het NPI Amsterdam. Zij is hoofd onderzoeker van het I-FORCE researchproject (Individual Therapy for Cluster C). 

TijdWieOnderwerp
   
19.00Rien VanAlgemene stand van zaken Cluster C  
19.15Birre vd Heuvel/ Martine DaniëlsOverzicht behandelaanbod NPI bij Cluster C problematiek
19.30Birre vd HeuvelGroep of individueel:   Voor- en nadelenVerschillen en overeenkomsten in werkingSchema of psychodynamische groep  
20.00 Pauze
20.30Martine DaniëlsIndividuele behandeling bij cluster C Focus bij schema therapie en bij KPSP( korte psychodynamische steungevende psychotherapie) Casusbeschrijving    
21.00Afsluitende discussieWanneer verwijzen naar NPI, wanneer in vrijgevestigde  praktijk?  Hoe samenwerken en afstemmen?Mogelijkheden voor consultatie voorafgaand aan verwijzing tijdens behandeling van vrijgevestigd psychiater
   
«
»