Het is in de geschiedenis van de VVPAO nog nooit voorgekomen dat we in 1 sessie 2 voormalig A-opleiders hebben kunnen strikken om hun kennis over EPA patiënten met ons te delen; collega’s Ad Kaasenbrood en Lex Wunderink.
16.30-18.45 Het aardige van moeilijke mensen
16.30 –17.00 Facts & Figures
Waarom is EPA zo belangrijk?
Wegen naar EPA, hoe herken je het begin?
Vindplaatsen: FACT, beschermd wonen, verblijfspsychiatrie
Veelvoorkomende problemen en onvervulde zorgbehoeften
17.00–17.30 Diagnostiek van patiënten met EPA
Wat moet je weten voordat je patiënten met EPA gaat behandelen? Hoe vind je de rode draad in de voorgeschiedenis? Op zoek naar de mens achter de psychiatrie. Levensloop, diagnostiek, behandeling, behandelrelatie. De familie.
17.30–18.45 Vitamine R
De behandeling van mensen met EPA raakt vaak verstoord doorproblemen in de therapeutische relatie/het therapeutisch milieu. Een effectieve therapeutische relatie is echter een voorwaarde voor een adequate behandeling. Welke problemen kom je tegen in de therapeutische relatie en wat zijn handvatten om die problemen op te lossen? Discussie met deelnemers over door de deelnemers ingebrachte casuïstiek.
18.45 -19.30 Hapje en drankje
19.30 -21.15 Pillen en spuiten: wat te doen?
19.30–20.45 Farmacotherapie bij EPA
Wat is er specifiek aan de behandeling van patiënten met EPA? Veelvoorkomende onbenutte behandelopties. De aanpak van polyfarmacie. De behandeldruk en de vrijheid. Welke dwaalwegen worden in de dagelijkse praktijk veel genomen en waarom? Discussie met deelnemers over ingebrachte casuïstiek.
20.45 – 21.15 Afsluiting
Wat zijn de boodschappen die de deelnemers meenemen van deze workshop? Van ophouden weten of doorgaan tot het bittere eind? Hoe bereik je de beste kwaliteit van leven?